T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL - Servi Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GIDA TEKNOLOJİLERİ ALANI

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI

Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.

Okulumuz Gıda Teknolojisi alanında meslek ve teknik olmak üzere iki programda eğitim vermektedir. 2020 yılında yayınlanan yeni çerçeve programa göre gıda işleme ve gıda kalite kontrol dalları birleştirilerek gıda teknolojisi dalı oluşturulmuş olup 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibari ile alanımız tek dalda öğrenim verecektir.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır. Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. 

14-09-2020

Alanda Görülen Meslek Dersleri

2020-2021 eğitim öğretim yılı itibari ile alanımızda okutulacak meslek dersleri aşağıdaki verilen tablodaki gibidir:

9.SINIF

SAAT

10.SINIF

SAAT

Gıda Mikrobiyolojisi

4

Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler

 

4

Laboratuvar Tekniği

3

Gıda Kimyası

4

Gıda Hijyeni ve Sanitasyon

2

Maddede Temel Değişim ve Ölçümler

4

Mesleki Gelişim Atölyesi

2

Gıda Muhafaza ve Ambalajlama Teknikleri

2

11.SINIF

SAAT

12.SINIF (Meslek Programı)

SAAT

Gıdalarda Temel Kalite Kontrol Analizleri

9

İşletmelerde Mesleki Eğitim

24

Gıda Üretim Teknolojileri

6

Seçmeli Meslek Dersleri

7

Gıda İşleme Makineleri

2

12.Sınıf (Teknik Programı)

SAAT

 

 

Akademik destek dersleri

40

14-09-2020

12.sınıf teknik programda meslek dersleri 9, 10, 11.sınıfta tamamlanarak son sınıfta öğrenciler tamamen akademik destek derslerine yöneltilmektedir. Böylece alanımızdan mezun olan öğrenciler alan için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmakla birlikte üniversitede birçok fakülteyi kazanabilecek şekilde öğrenim görmektedir.

 

Gıda teknolojisi alanından mezun olup üniversitelerin mühendislik fakültelerinde (gıda, çevre, fizik, kimya vb.), eğitim ve fen fakültelerinde (matematik, biyoloji, kimya, edebiyat, sosyoloji, psikoloji vb.), sağlık bilimleri (ebe, hemşirelik vb.), beslenme ve diyetetik, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği ve hukuk fakültesini kazanma başarısı gösteren öğrencilerimiz mevcuttur.

 

12.sınıf meslek programda İşletmede Mesleki Eğitim dersi kapsamında öğrenciler eğitim öğretim yılı sürecinde haftada 3 gün toplam 24 saat staj yapmaktadır. Teknik program stajları ise 11.sınıf eğitim öğretim yılının sona erdiği yaz döneminde 40 iş günü (10.sınıf bitiminde 15 gün, 11.sınıfın bitiminde ise 25 gün şeklinde de tercih edilebilir.) olacak şekilde yapılmaktadır.

 

Gıda Teknolojisi programını tamamlayan öğrenciye;
· Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak mevzuata ve kimya laboratuvarı kurallarına uygun şekilde laboratuvarda araç gereçleri kullanma, örneği  analize hazırlama, analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen, su, hava ve işletme hijyeni, araç, gereç ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu, atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Gıda Teknolojisi Dalında;
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besiyeri hazırlama, alınan numuneyi analize hazırlama, kültür elde etme, mikroskobik inceleme yapma, işletme ortamından hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimler,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle, hacim, yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceleme,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama teknikleri,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak, çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılaştırma,
· İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak üretim tekniği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TS Standartları'na göre gıda üretim akış şemalarının çizimi, üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimi,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanıma ve kullanma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandırılmaktadır.

Gıda Teknolojisi Alanından Üniversitede Hangi Bölümlere Gidilir?

Ön Lisans (2 yıllık) Bölümler

Alanımızdan mezun olup ek puan alarak yerleşebilecekleri bölümler:

14-09-2020

Lisans (4 yıllık) Bölümler

 

2 yıllık ön lisans mezunu öğrencilerin de dikey geçiş sınavı ile geçebileceği bölümlerdir. Ayrıca birçok öğrenci DGS puanı ile Gıda Mühendisliği bölümünü bitirmiş olup sektöründe çalışmaktadır.14-09-2020

14-09-202014-09-202014-09-2020

ETKİNLİKLERİMİZ


 

ALAN ÖĞRETMENLERİ

Ahmet Emrah ERTEMİZ

Aslıhan AYDIN

Dilan BEYDAĞI

Mehmet NESANIR

Tuğba TOSUN

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.03.2017 - Güncelleme: 13.09.2023 10:13 - Görüntülenme: 4819
  Beğen | 12  kişi beğendi